Chřest u nás není tak populární jak v jiných zemích. Proč? Protože většina kuchařek neví, jak ho vlastně připravit. My to ale víme a přinášíme Vám hned dva recepty, které Vás nezklamou!
Recepty, jak připravit chřest:
Delikátní chřestová polévka
Suroviny:
10 stonků bílého chřestu
500 ml vody
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
tymián
bílý pepř a sůl
Postup:
1. Chřest oloupejte, nakrájejte na větší kousky.
2. Vařte 20 minut osolené a opepřené vodě.
3. Vývar odstavte z ohně, rozmixujte ponorným mixérem, přidejte smetanu a nakonec lžíci másla pro zjemnění chuti
4. Podávejte posypané sušeným tymiánem.
Zapečený chřest s bílou omáčkou
Suroviny:
svazek zeleného chřestu
300 ml smetany ke šlehání
300 g bílého jogurtu
2 lžíce másla
50 g parmezánu
sušená rajčátka
bílý pepř, koriandr a sůl
Postup:
1. Chřest oloupejte a povařte 10 minut v horké vodě. Můžete ho připravit i v páře.
2. Mezitím si připravte bílou omáčku, a to tak, že v kastrůlku rozehřejete máslo, přidáte jogurt, smetanu, koření a pomalu mícháte. (Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka nebo vody.)
3. Chřest naskládejte do zapékací misky, přelijte omáčkou, ozdobte sušenými rajčátky a posypte sýrem.
4. Zapečte v troubě.
5. Podávejte jako přílohu ke grilovanému drůbežímu masu.
Dobrou chuť!
Přečtěte si také:
Recepty na bezmasá jídla